Boeken over het Boeddhisme en Herstel van verslaving

Boeddhisme en herstel van verslaving: literatuur

Boeddhisme en herstel van verslaving: boeken. Hieronder tref je diverse boeken over het Boeddhisme en herstel van verslaving. We hebben wat boeken over herstel van verslaving en het Boeddhisme voor je op een rijtje gezet die nuttig zijn geweest tijdens ons herstel. Misschien zit er ook iets voor jou tussen.

Boeken over Boeddhisme en herstel van verslaving?

Heb je zelf goede, helpende suggesties voor literatuur over het Boeddhisme en herstel van verslaving  door middel van mindfulness, meditatie, liefdevolle vriendelijkheid en zelfcompassie?

Laat het ons dan weten via het contactformulier.

Recovery Dharma

Recovery Dharma is geschreven door leden van de Recovery Dharma community en vertaald door de Nederlandse Sangha in 2020. Het beschrijft een weg tot bevrijding van verslaving, middels mindfulness, zelfonderzoek en compassie. Het boek is onderverdeeld in drie aspecten: Boeddha, Dharma en Sangha. Bij elk van deze aspecten worden vragen gesteld die je kunt gebruiken als zelfonderzoek. Meditaties en een meeting format zijn toegevoegd, zodat ook nieuwe groepen zelf een bijeenkomst kunnen starten.

Tara Brach - Radicale Compassie

In ‘Met radicale compassie naar de wereld kijken’ licht Tara Brach de innovatieve RAIN-methode toe. Deze methode leert je in 4 kleine stappen met meer mindfulness en compassie naar elke situatie te kijken. En als je dat eenmaal kunt, sta je vanzelf krachtiger in het leven. In dit boek geeft Tara Brach de inzichten die we nodig hebben om pijnlijke overtuigingen los te laten en emotioneel te helen. Meer compassie heeft als resultaat dat we onszelf meer rust gunnen.

Pema Chödrön - Alles is hier welkom

Met persoonlijke verhalen en praktische oefeningen moedigt Pema Chödrön ons aan om onszelf en onze omgeving op een positieve manier te beïnvloeden. Dat kan alleen als we onze pijn aanvaarden en niet weglopen bij weerstand. Alles hier is welkom helpt ons om onze eigen en andermans fouten te accepteren, tegenslagen te zien als mogelijkheden voor innerlijke groei en uit te gaan van het goede in alle mensen, ook als we het fundamenteel oneens zijn. Wijsheid voor velen, ongeacht hun religie en spirituele traditie.

Thich Nhat Hanh - Het Wonder van mindfulness

In ‘Het wonder van mindfulness. De klassieke gids’ geeft zenmeester Thich Nhat Hanh praktische aanwijzingen en oefeningen om kalmte en gemoedsrust te vinden. Zelfs simpele handelingen, zoals theedrinken of een avondwandeling maken, kunnen krachtige oefeningen vormen voor innerlijke rust. Via mindfulness leren we ons te verbinden met het hier en nu, zodat we onszelf en de wereld om ons heen steeds beter begrijpen. Thich Nhat Hanh brengt wezenlijk geluk voor iedereen binnen handbereik.

Het Wijze Hart - Jack Kornfield

Jack Kornfield - Het wijze hart

Jack Kornfield heeft tijdens zijn training als monnik in Thailand, Burma en India, persoonlijk ondervonden hoe de boeddhistische leer je leven kan verrijken. In dit boek laat hij zien dat de liefde en vreugde voor het leven van binnen zit en hoe je dit uit jezelf kunt halen. Het wijze hart inspireert ons om de liefde, aanwezigheid en vrijheid, die onze ware essentie is, te realiseren en vorm te geven. Het bevat verhalen uit Kornfield’s boeddhistische psychotherapiepraktijk en portretten van opmerkelijke leraren.

Boeddhistische Psychologie - Robert Hartzema

Robert Hartzema - Boeddhistische psychologie

Wanneer de patronen van je eigen bewustzijn duidelijker worden en je deze onderliggende helderheid in elk moment van het gewone dagelijks leven herkent, kan in iedere situatie een krachtig gevoel van ruimte, intensiteit en vrijheid ontstaan. De simpele directheid van inzichten en oefeningen maakt dit boek tot een buitengewoon heldere introductie tot dit alle beperkingen doorsnijdende pad naar vrijheid.

Traumasensitieve Mindfulness - David Treleaven

David Treleaven - Traumasensitieve Mindfulness

Mindfulness wordt steeds vaker effectief toegepast om stress te verminderen. Voor getraumatiseerde mensen – die over het algemeen veel stress ervaren – is de rustgevende werking ervan echter niet vanzelfsprekend. Hun symptomen van traumatische stress kunnen verergeren als mindfulness wordt beoefend zonder een grondige kennis en bewustzijn van de gevolgen van trauma.  ‘Traumasensitieve mindfulness’ biedt het een praktische aanpak die getraumatiseerde mensen in staat stelt om mindfulness te beoefenen op een veilige en transformatieve manier.

Hongerige Geesten - Gabor Maté

Gabor Maté - Hongerige Geesten

Gabor Maté laat zien dat we ten diepste allemaal hongerige geesten zijn, op zoek naar verdoving (en verlossing!). Zijn kernboodschap: aan iedere vorm van verslaving ligt trauma ten grondslag. We zijn allemaal hongerige geesten, op zoek naar verdoving én verlossing. Verslaving in welke vorm dan ook is het gevolg van een psychische en spirituele leegte. Trauma speelt daarbij een grote rol. Aan de hand van verhalen uit zijn praktijk, zijn eigen verslavingspatronen en de wetenschap gaat Maté naar de bron van verslaving. Hij laat ons ontdekken dat zelfinzicht en het openen van ons hart de weg is naar heling van verslaving.