Boeken over het Boeddhisme en Herstel van verslaving

Boeddhisme en herstel van verslaving: literatuur

Boeddhisme en herstel van verslaving: boeken. Hieronder tref je diverse boeken over het Boeddhisme en herstel van verslaving. We hebben wat boeken over herstel van verslaving en het Boeddhisme voor je op een rijtje gezet die nuttig zijn geweest tijdens ons herstel. Misschien zit er ook iets voor jou tussen.

Boeken over Boeddhisme en herstel van verslaving?

Heb je zelf goede, helpende suggesties voor literatuur over het Boeddhisme en herstel van verslaving  door middel van mindfulness, meditatie, liefdevolle vriendelijkheid en zelfcompassie?

Laat het ons dan weten via het contactformulier.

Recovery Dharma NL boek

Recovery Dharma

Recovery Dharma is geschreven door leden van de Recovery Dharma community en vertaald door de Nederlandse Sangha in 2020. Het beschrijft een weg tot bevrijding van verslaving, middels mindfulness, zelfonderzoek en compassie. Het boek is onderverdeeld in drie aspecten: Boeddha, Dharma en Sangha. Bij elk van deze aspecten worden vragen gesteld die je kunt gebruiken als zelfonderzoek. Meditaties en een meeting format zijn toegevoegd, zodat ook nieuwe groepen zelf een bijeenkomst kunnen starten.

Recovery Dharma Starterskit om een eigen RD sangha te beginnen

Recovery Dharma - Starterskit

Dus jij wil een eigen meeting van Recovery Dharma voor herstel van alle vormen van verslaving bij jou in de buurt beginnen? Tof! Deze starterskit biedt je een handleiding om dat op eenvoudige wijze te  doen. Je ontvangt er het format voor de bijeenkomst bij, samen met de Beoefening, De Vier Nobele Waarheden en de Wens tot Verlichting, direct klaar voor gebruik bij jouw eigen meeting.

De starterskit kost €18,50. Je bestelt de starterskit via een mail naar Recovery Dharma NL en ontvangt dan een factuur voor je bestelling.

Recovery Dharma Starterskit om een eigen RD sangha te beginnen

Recovery Dharma - Werkboek voor Zelfonderzoek

Het Recovery Dharma Werkboek voor Zelfonderzoek bevat drie vormen van zelfonderzoek, gebundeld in één werkboek: de inventarisatie zoals je die terugvindt in het boek van Recovery Dharma, het Zelfonderzoek van het Innerlijke Kind en de vragen voor dagelijks zelfonderzoek, samengevoegd en met extra schrijfruimte.

Dit werkboek is niet noodzakelijk om het zelfonderzoek van Recovery Dharma te kunnen verrichten. Je kunt alle vragen voor zelfonderzoek ook zelf gratis downloaden en uitprinten via deze pagina

Radicale Compassie - Tara Brach

Tara Brach - Radicale Compassie

In ‘Met radicale compassie naar de wereld kijken’ licht Tara Brach de innovatieve RAIN-methode toe. Deze methode leert je in 4 kleine stappen met meer mindfulness en compassie naar elke situatie te kijken. En als je dat eenmaal kunt, sta je vanzelf krachtiger in het leven. In dit boek geeft Tara Brach de inzichten die we nodig hebben om pijnlijke overtuigingen los te laten en emotioneel te helen. Meer compassie heeft als resultaat dat we onszelf meer rust gunnen.

Het Wijze Hart - Jack Kornfield

Jack Kornfield - Het wijze hart

Jack Kornfield heeft tijdens zijn training als monnik in Thailand, Burma en India, persoonlijk ondervonden hoe de boeddhistische leer je leven kan verrijken. In dit boek laat hij zien dat de liefde en vreugde voor het leven van binnen zit en hoe je dit uit jezelf kunt halen. Het wijze hart inspireert ons om de liefde, aanwezigheid en vrijheid, die onze ware essentie is, te realiseren en vorm te geven. Het bevat verhalen uit Kornfield’s boeddhistische psychotherapiepraktijk en portretten van opmerkelijke leraren.

Boeddhistische Psychologie - Robert Hartzema

Robert Hartzema - Boeddhistische psychologie

Wanneer de patronen van je eigen bewustzijn duidelijker worden en je deze onderliggende helderheid in elk moment van het gewone dagelijks leven herkent, kan in iedere situatie een krachtig gevoel van ruimte, intensiteit en vrijheid ontstaan. De simpele directheid van inzichten en oefeningen maakt dit boek tot een buitengewoon heldere introductie tot dit alle beperkingen doorsnijdende pad naar vrijheid.

Traumasensitieve Mindfulness - David Treleaven

David Treleaven - Traumasensitieve Mindfulness

Mindfulness wordt steeds vaker effectief toegepast om stress te verminderen. Voor getraumatiseerde mensen – die over het algemeen veel stress ervaren – is de rustgevende werking ervan echter niet vanzelfsprekend. Hun symptomen van traumatische stress kunnen verergeren als mindfulness wordt beoefend zonder een grondige kennis en bewustzijn van de gevolgen van trauma.  ‘Traumasensitieve mindfulness’ biedt het een praktische aanpak die getraumatiseerde mensen in staat stelt om mindfulness te beoefenen op een veilige en transformatieve manier.

Hongerige Geesten - Gabor Maté

Gabor Maté - Hongerige Geesten

Gabor Maté laat zien dat we ten diepste allemaal hongerige geesten zijn, op zoek naar verdoving (en verlossing!). Zijn kernboodschap: aan iedere vorm van verslaving ligt trauma ten grondslag. We zijn allemaal hongerige geesten, op zoek naar verdoving én verlossing. Verslaving in welke vorm dan ook is het gevolg van een psychische en spirituele leegte. Trauma speelt daarbij een grote rol. Aan de hand van verhalen uit zijn praktijk, zijn eigen verslavingspatronen en de wetenschap gaat Maté naar de bron van verslaving. Hij laat ons ontdekken dat zelfinzicht en het openen van ons hart de weg is naar heling van verslaving.

De verslaving voorbij - Jan Geurts

Jan Geurtz - De verslaving voorbij

In De verslaving voorbij van Jan Geurtz komen alle eigentijdse vormen van verslaving en dwangmatigheid aan bod: drugs- en medicijnverslaving, alcohol- en rookverslaving, eet- en gokverslaving, seks- en relatieverslaving en diverse dwangmatigheden. Geurtz verklaart ze op een verrassende wijze, en biedt met zijn boek een verbluffend simpele uitweg uit de gevangenis van verslaving en dwangmatigheid.

Het leven liefhebben door Tara Brach

Tara Brach - Het leven liefhebben door acceptatie

Veel mensen kennen het gevoel tekort te schieten maar al te goed. Er is niet veel voor nodig om te denken dat we niet goed genoeg zijn. Die gedachte leidt gemakkelijk tot zelfveroordeling, relatieproblemen, perfectionisme, eenzaamheid en overwerk. Als we begrijpen hoe dit gevoel van onwaardigheid is ontstaan, kunnen we verbinding maken met wie we echt zijn en iedere minuut voluit leven.

Yoga of Recovery from Addiction

Durga Leela - Yoga of Recovery

By offering an empowering personal program of self-care in recovery, this book provides guidance for everyone affected by widespread modern ‘addictiveness’. The book explores Ayurveda’s understanding of both the problem of our ‘one addiction process’ and its solution. It offers holistic techniques that are an integration of the philosophy, psychology and physical practices of Yoga and Ayurveda to help people shift their life trajectory. 

Het wonder van Mindfulness door Tich Nhath Hahn

Thich Nhat Hanh - Het wonder van mindfulness

In ‘Het wonder van mindfulness. De klassieke gids’ geeft zenmeester Thich Nhat Hanh praktische aanwijzingen en oefeningen om kalmte en gemoedsrust te vinden. Zelfs simpele handelingen, zoals theedrinken of een avondwandeling maken, kunnen krachtige oefeningen vormen voor innerlijke rust. Via mindfulness leren we ons te verbinden met het hier en nu, zodat we onszelf en de wereld om ons heen steeds beter begrijpen. Thich Nhat Hanh brengt wezenlijk geluk voor iedereen binnen handbereik.