Zelfonderzoek bij herstel: Hoe doe je dat?

In zelfonderzoek bij herstel onderzoeken we op verschillende manieren ons eigen gedrag. We reflecteren op oud gedrag in onze verslaving en onderzoeken hoe we nieuw gedrag in herstel kunnen vormgeven. Meditatie is een waardevol hulpmiddel bij zelfonderzoek.

Zelfonderzoek bij herstel met een vertrouwde vriend of groep

Daarnaast hebben we ondervonden dat het nuttig is om samen met een vertrouwde vriend of met een groep vragen voor zelfonderzoek bij herstel te beantwoorden. We kunnen op die manier inzicht verkrijgen in waarom we bepaalde dingen doen, een luisterend oor bieden en compassie beoefenen.

Zelfonderzoek in herstel is niet bedoeld als straf: we hoeven niet te boeten voor onze daden. Eerder is zelfonderzoek in herstel een actie van (zelf)compassie. Het is een oefening in het ontwikkelen van inzicht in en mededogen voor, onszelf en voor de ander.

Hieronder vindt je een aantal formats die je samen met anderen kunt gebruiken. 

Zelfonderzoek bij herstel van verslaving Recovery Dharma NL

Schrijf. Deel. Luister.

Dagelijkse Check-In

Een PDF met vragen die je kunt gebruiken om te reflecteren aan het eind van je dag.

Vragen uit het Recovery Dharma boek

De ‘inventaris’ vragen die onder elk hoofdstuk beschreven staan, in relatie tot de Vier Nobele Waarheden en het Achtvoudige Pad. 

‘Innerchild Inquiry’. Geschreven door leden van Recovery Dharma (EN)

Een zachte, vriendelijke benadering van de onderzoeksvragen met focus op ons ‘innerlijke kind’. Inclusief meeting format.